2010. január 28., csütörtök

Kreatív álláskeresés

Néhány országban úgy tűnik már divatossá vált az önéletrajz kvázi weblapként való kezelése. A kvázi hangsúlyosan értendő, ugyanis csak annyiban hasonló, hogy itt is egy már előre megadott dizájnos, néha animált sablont töltesz fel a saját tartalmaddal - személyes adatok, tanulmányok, szakmai tapasztalatok, stb. - , és teszed elérhetővé az Interneten. Ha már van saját weblapod, vagy jelen vagy a közösségi médiában bárhol, csak dobsz egy linket az adatlapodra, és máris könnyedén elérhetővé teszed az önéletrajzod anélkül, hogy bárkinek is bajlódnia kellene a letöltéssel.

A nettuts honlapján bemutatnak néhány ilyen sablont, amivel látványosabbá, izgalmasabbá és könnyen elérhetővé teheted a CV-det. Például így:


Ami nekem tetszik a dologban, az a közvetlen e-mail küldési lehetőség, a több fénykép megtekintésének opciója, és az, hogy már itt meg lehet mutatni, hogy milyen személyiséged és ízlésed van.

Persze azért akadnak fenntartásaim is ezzel kapcsolatban. Szerintem nem minden állásra, nem minden vállalat számára a legjobb választás egy ilyen önéletrajz. Az emberek ízlése nagyon változatos, és a franc tudja, hogy az éppen aktuális HR-esnek bejön-e az, amiért te odáig meg vissza vagy. Ha már erre a módszerre esik a választása valakinek, érdemes a "kevesebb néha több" elv alapján választani a témát (amiért persze fizetni kell), vagy készíteni egyet.

Számomra ez még újdonság. Úgy gondolom, hogy az állás keresésére, vagy pályázatok beadására nem feltétlenül ez a módszer a legjobb. Inkább úgy tudom elképzelni, hogy valakinek egyéni vállalkozása van, esetleg szabadúszóként dolgozik a médiában, weblapszerkesztéssel foglalkozik (mint a fenti példán is), vagy más olyan területen tevékenykedik, ahol a kreativitás és az önkifejezés nagy szerepet játszik. A saját weblapján elhelyezi az önéletrajzára mutató linket, és várja, hátha valakinek bejön.

Hmm...azért nem rossz ötlet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése