2010. június 15., kedd

Waka waka

Az nyilvánvalóvá vált számomra, hogy Afrika nem csak az anyagi javak terén profitál a vb-ből. Soha ennyi figyelem nem irányult még erre a földrészre, mióta a globális bőrgolyó-rugdosás aktuális "Mekkájaként" ad otthont több százezer football rajongónak.



Színes kultúra, vérpezsdítő ritmusok, mosolygó emberek, szó szerint izzó szenvedély és vadság harmóniában a természettel... Csodálatos földrész, tele élettel...és halállal. Azzal együtt, hogy a Dél-Afrikai Köztársaságban zajlik a világbajnokság, a világ szeme az egész földrészre rávetődött. Előtérbe került ugyanis mindezekkel együtt a mérhetetlen szegénység, a szárazság, a politikai összetűzések, a nők európai szemmel nézve brutális megnyomorítása, a fejletlen közoktatás problémája s a többi is. Az Internet, a közösségi média soha nem látott mértékben ad ennek most teret. Videók, cikkek, blogok...mintha most minden csak Afrikáról szólna.




Kíváncsi vagyok, hogy meddig fog tartani ez a figyelem. És hogy mit sikerül elérni ezzel. Több adomány fog érkezni? Több önkéntes fog oda utazni, hogy segíthessen? A politikai konfliktusok megoldódnak? Egyszerre dobják piacra az összes gyémántot? Visszanőnek az aknára lépett gyerekek végtagjai? Valószínűleg nem... De azért elgondolkodtató, hogy mindamellett a sok szenvedés mellett, amit fentebb leírtam, és még számtalan sok más mellett hogyan tudnak mégis ilyen boldogok maradni? Mert ezt látni...a sajtón keresztül legalábbis... Ezt teszi a sport szelleme, a rajongás a fociért. De mi lesz, ha elhallgatnak a vuvuzelák és szétpukkad a média-buborék? Valószínűleg lesznek olyanok, akik beleszeretnek a helybe, és később visszatérnek. Lesz, aki jó hírét kelti Afrikának, és ezek után nem csak a nyomor és a véres képek fognak beugrani, ha az oroszlánok földjéről van szó, a magyaroknak pedig nem csak a KFT-féle klasszikus "néger-csók". Talán mégsem múlik el nyom nélkül a dolog, elvégre a konga hangját sem felejti el gyorsan az ember, és a vuvuzelák zümmögése is a fülünkben fog még "csengeni" egy ideig (és lesz olyan, akinek tényleg...). :)




1 megjegyzés:

  1. Ide kapcsolódó cikk a vb lezajlása után: http://hvg.hu/hvgfriss/2010.28/201028_afrikai_remenyek_a_focivb_utan_elet_a_labda

    VálaszTörlés