2011. február 23., szerda

Hazug újságírók mindenütt!

Igaz ami igaz: sűrűn látunk olyat a médiában, hogy figyelmeztetnek szexuális, erőszakos tartalomra, vagy az erős nyelvezetre, de arra nem, ha egy hanyag zsurnaliszta munkáját készülünk éppen "bekajálni", kétes igazságú tartalmat elfogyasztani. Erre talált módot Tom Scott, aki készített néhány matricát, amiket aztán a londoni metróhálózat alagútjaiban osztogatott ingyenes újságok cikkeire nyomott rá, így figyelmeztetve az embereket arra, hogy nem mindig kell elhinni azt, amit elénk tálalnak (úgy tűnik, éhes vagyok, hogy mindig a kajálással példálózok :) ). A cimkék feliratai persze csak példák, és nem vonatkoznak konkrétan egy médiumra, vagy újságíróra sem, alkotójuk mindössze gondolatébresztőnek szánta őket. Annak viszont tökéletesek!

Felhívja tehát a figyelmet arra, hogy:

  • a cikkben leírt kérdések nem mindig hangoztak el a valódi interjúban

  • az újságírók néha a saját véleményüket bújtatják bele egy "valaki azt állította, hogy" kezdetű mondatba
  • nem mindig jártasak a témában, amiről írnak (ergo fogalmuk sincs róla)

  • plagizált tartalom (ez ugyebár nem szorul bővebb magyarázatra)

  • a cikk ellenőrizetlen információn alapul

  • a cikk valójában egy kivágott és beillesztett press release (hiába, ha egyszer már olyan jól megfogalmazták, minek rajta még pluszban görcsölni, ugye?)

  • a cikkben leírt orvosi állítások (?) nincsenek megerősítve szakmai kutatásokkal, tehát valódiságuk, igazságtartalmuk megint csak kérdéses

  • a statisztikák vagy kutatások eredményei ügyes PR-esek kezemunkáját dícsérik, nem a tudományét...

...és még tovább is lehetne sorolni a lehetséges bullshiteket (divat mostanában ez a kifejezés, tud valaki rá magyar megfelelőt?) egy-egy "találó" (kereső-optimalizált) headlinenal ellátott cikk, úgymond, mögöttes tartalmában...
A fenti cimkéket le lehet tölteni pdf formátumban, vagy akár gyárthatsz magadnak sajátot magyar nyelven. Ráférne a magyar médiára is... Szalai Annamáriának talán már van saját matrica gyűjteménye, és mindegyiken ez állhat: "CENSORED" :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése