2012. november 30., péntek

Kiskarácsony, Rukkarácsony

In medias res: Ha még nem ismeritek a Rukkolát (szigorú, kérdőre vonó tekintet indul), hát ismerjétek meg! Internetes könyvcserélő oldal, amely a Primus Capital és a Metropol közös Alap a jövőhöz elnevezésű pályázatán a 2012-es év legjobb ötletének bizonyult és elvitte a fődíjat. Utólag is heves kézrázás, széles mosoly, őszinte gratuláció a csapatnak :) Azóta van már Budapesten Rukkola székház, az egész országot behálózó happontok (könyvcserélő pontok), stb.  

Nehéz olyasmiről beszélni, ami már annyira az életed részévé vált, hogy szinte beléd olvadt, a lényeddé lett észrevétlenül. Mindig is könyvmoly voltam. Imádtam elszakadni a valóságtól, hogy aztán arról egy könyvben olvassak, más tollából, később megélve, megrágva, megtanulva vagy épp nem egyetértve, felháborodva.

Szeretem a régi könyvek illatát. Az antikváriumokat járva végigsimítom egy-egy közel száz éves mű borítóját, és közben beleborzongok, mennyi mindent átélhetett ez a papírköteg: háborúkat, szerelmeket, tragédiákat, örömöt, bánatot. És mégis örök maradt. Hasonló érzések fognak el, mikor postán kapok egy könyvet egy teljesen ismeretlen embertől. Eszembe jut: vajon milyen története van a lapoknak? Vagy van-e egyáltalán? És milyen lesz?

És most ezt az érzést, Karácsony közeledtével, teljesen önzetlenül, érdek nélkül ajándékozhatom valakinek, akinek remélhetőleg, örömöt okozok majd ezzel. És ez jó. (Itt most eszembe jut a Jó barátok Pheobe-je, aki körömszakadtáig azon volt, hogy bebizonyítsa: önzetlen jó cselekedet márpedig van! Joe szerint pedig nincs, mert ha már örülsz annak, hogy örömet okozol, akkor az már önző dolog. No mindegy. Ha ettől önző vagyok, hát legyek, ennyi belefér :D)Szóval visszatérve: Rukkarácsony: 15 000 taggal a Rukkola olyan kezdeményezést indított, amilyen régen a suliban volt Mikulás közeledtével: húzz egy cetlit a kalapból és az illetőnek Te fogsz ajándékozni valamit. Csak úgy. Ez a kezdeményezés viszont most átnyúlik a határokon is. Norvégiából, Belgiumból, Romániából, Németországból és Szerbiából is csatlakoztak a Rukkola felhasználók közös ajándékozásához. Nemzetközi könyv-orgia :D Tetszik a gondolat. És köszönettel tartozom azért, hogy a részese lehetek. Nagyszerű érzés :).

"- Ez a könyv nem is új, ezt már valaki használta! - kiáltott fel Felicity. - Azért nem gondoltam volna a Félszeg Emberről, hogy ennyire zsugori! (...) 
- Ezerszer jobban örülök ennek a könyvnek, mint egy újnak. Ez a könyv az övé volt - százszor is végigolvasta, szerette, barátságot kötött vele. Egy új könyv, ami éppen hogy kikerült a boltból, egészen más lenne. Nem lenne jelentése."

Arra gondolok, hogy amíg léteznek ilyen kezdeményezések, amelyeket valódi, önzetlen, kedves, kreatív emberek tesznek igazivá, varázsolnak élménnyé, addig még nincs veszve semmi. Őszintén, tiszta szívből ajándékozunk ismeretleneknek élményt, jó kedvet, egy csepp mesét, egy csepp valóságot csodálatos, színes eleggyé összeolvasztva, hogy azt továbbadva valami régi-új dolog szülessen belőle: ez a kollektív szeretet és békesség. Igen, lehet, hogy sziruposnak tűnik. És mondhatjátok azt is, hogy Karácsony közeledtével milyen közhelyes. De ami közhely, az igaz. És ami igaz, az jó :) És a Rukkola jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése