2009. június 14., vasárnap

"Hello modern (karton) dizájn!"


A május 26. és június 12. között Szegeden állomásozó Hulladékból Termék kiállításon találkoztam a kartonbútorokkal. Először azt hittem, hogy csak arra hivatott felhívni a figyelmet, hogy mennyi mindenre jó a hulladék újrahasznosítás, de később kiderült, hogy ennél sokkal többről van szó. A kiállítás részét képezte ugyanis egy Terbe János designer munkáiból készült installácó.

Terbe János a papír eddig nem ismert, új felhasználási lehetőségeit kutatja. Saját bevallása szerint elbűvölte a papír természetessége és emberközelisége. Az általa készített, síklapokból hajtogatott és formára vágott lapok sorolásával kialakított tárgyak nem csak eredetiek, de tökéletesen betöltik a terveztett funkciójukat is. A bútordarabok 100%-ban újrahasznosítható, natúr színű hullámkartonból készülnek. A portfóliójában szerepelnek polcrendszerek, órák, képkeretek, asztalok, vállalatok számára standok kialakítása, különleges exkluzív ovális fotelek és szófák...stb. A lehetőségek kimeríthetetlenek. Az egyedi, kézi munkával készült bútorok Törökbálinton készülnek, és a profil szerint akaratlanul is a környezettudatos életmódra ösztönzi a tulajdonosokat.

Felmerül a kérdés: vajon elég stabilak-e ezek a bútorok, hiszen egy-egy polc, fotel vagy asztal elég nagy terhelésnek van kitéve, és a karton nem tűnik túl megbízhatónak ezen a téren. A kétségeinket viszont azonnal eloszlatja a tervező. A termékleírásokból kiderül, hogy az élére állított karton terhelhetősége meghaladja a 200 kg-ot. Ez engem meggyőzött...

Az alapanyag, a karton egyszínűsége senkit se riasszon el. Szerintem az anyag rögtön felkínálja magát a kreatív elmének. Szűz terep, ami könyörög azért, hogy "megrontsák".



A termékkör folyamatosan bővül. Az újdonságok között szerepelnek ajándéktáskák is, amelyek nyomtathatók, logózhatók illetve különböző technikákkal díszíthetőek, melyeknek csak a fantáziánk szabhat határt. A gyárilag előformázott síklapok egyszerűen kézi hajtogatással térbeli tárgyakká alakíthatóak, és az összeállításukhoz nincs szükség ragasztóra vagy szerszámokra (azért nem kell megijedni, a fotelek, szófák és asztalok természetesen készen kaphatóak...) .

Más kérdés viszont az, hogy mennyire időtállóak ezek a bútorok. A karton terhelhetősége meggyőzőnek tűnik, arról viszont nem írnak a honlapon, hogy mennyi ideig maradnak épek és dizájnosak és mikor válik belőlük újra hulladék... A bútorok tisztán tartása is kérdéses számomra, mert hát mi történik akkor, ha a vadi új karton-asztalunkon mondjuk kiömlik a kávé, vagy a polcon lévő növényt neadjisten túllocsolnánk?

Az árakról sem sokat találtam. A fent említett kiállítás honlapján csak annyit írnak róla, hogy "versenyképes". Ennek alapján ki-ki eldöntheti, hogy számára milyen összeget takar a "versenyképes" kifejezés...

Tartósság, ár, tisztíthatóság ide vagy oda, tény, hogy az ötlet nagyon jó, a bútorok állati jól néznek ki, az anyaghoz képest meglepően eredeti formák születtek, és még fognak születni. A képek önmagukért beszélnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése