2009. június 18., csütörtök

Magyarország "kívülről" nézve


Mikor elindítottam ezt a blogot, elhatároztam, hogy nem fogok politizálni, mert mostanában a csapból is ez folyik, és - lehet, hogy rosszul látom, de - az emberek belefáradtak. A vélemények nagyon megoszlanak az ország, a választások, a kisebbség kérdésének tekintetében. Nekem is van természetesen véleményem, és igyekszem is figyelemmel kísérni az eseményeket több fórumon is. Meggyőződésem ugyanis, hogy nagy hiba úgy véleményt alkotni, hogy nem ismerünk minden körülményt, nem veszünk figyelembe több nézőpontot. A híreket mindig annak a pártnak a szája íze szerint kozmetikázzák, amelyik éppen "támogatja" az adott médumot...ez van, ezt már csak így kell elfogadni.

A "több fórumon" nem csak a magyarországi médiát értettem. Érdemes körülnézni a külföldi weblapokon is, hogy ugyan kívülről milyennek tűnik a mi kis agóniánk itt a Kárpát-medencében. Ezért szeretem olvasni a HVG honlapját, mert rendszeresen írnak olyan cikkekről, amik Magyarországgal kapcsolatban jelentek meg a külföldi sajtóban. Persze ezek a publikált vélemények nem az összes külföldi véleményét takarják, és természetesen ezek nem azt jelentik, hogy Magyarországról csak negatív, politikai színezetű cikkek jelennek meg más nemzetek sajtójában.



Tudom, ez is elfogultság, mert épp az imént írtam, hogy független sajtó, mint olyan, nem létezik. Ennek ellenére én mégis bátran ajánlom a hvg.hu "Vélemény" kategóriába tartozó cikkeit, amelyekben több ember, ha nem is szakember, de a témában jártas újságírók nézeteit olvashatjuk. A vélemények itt is megoszlanak, tehát ez megint nem azt jelenti, hogy én ezek mellett a cikkek mellett rögtön állást is foglaltam. De érdekes aspektusokat hoznak a felszínre, több kérdést is felvetnek a témákkal kapcsolatban, amelyek után megint csak érdemes kutakodni egy kicsit az interneten és más fórumokon is, ha az ember tényleg tisztában akar lenni azzal, hogy mi is folyik manapság körülötte.

A televíziót, mint információ forrást abszolút nem támogatom. Szerintem szó szerint "szédítő" az az info-áradat, ami mind a közszolgálati, mind pedig a kereskedelmi csatornákról ránk özönlik.

És hogy miért írtam ezt most ide le? Nem azért, mert úgy gondolom, hogy a több, változatos fórumokról való tájékozódás az én találmányom. Ellenkezőleg. Remélem egyre több ember kap észbe, és dönti el, hogy nem hagyja magát teljesen az orránál fogva vezetni, és döbben rá, hogy lehet saját véleménye is. Nem kell követni a kötelező szabályt, miszerint az egyén a tömegben hogyan viselkedik...

Persze ebbe a hír kavalkádba néha belefájdul az ember feje. Mert hát nem mindegy, hogy milyen presztízs értékű médiumnak milyen forrásból eredő cikkét mikor olvassa az ember, és hogy milyen politikai helyzetben találja éppen "szíven" a hű állampolgárt. Ez a web ellenőrízhetetlensége, és kiszámíthatatlansága. Ez az, ami befolyásolja igazán az életünket, ezért folyik a harc az interneten, az utcán, a tv-ben, a nyomtatott és elektronikus sajtóban, a fodrásznál, a buszon....mindenütt, ahol csak több ember/nézőpont találkozik egy helyen, és mérettetik meg az érvek és ellenérvek kereszttüzében, vagy éppen az alapján, hogy ki tud több munkanélkülit az utcára trombitálni, és ki tud hangosabban kiabálni. Mert hogy ma Magyarországon sajnos ez a módi. Na de hátha alakul ez.

Addig is had ajánljak néhány cikket a HVG honlapjáról, amik elsősorban a külföldi sajtóban a mi drága Magyarországunkról megjelent cikkeket taglalják. Érdemes őket elolvasni, és gondolkodni, hogy hol is tartunk, mi felé is haladunk...szerintük...:

A Süddeutsche Zeitung című német liberális napilapban megjelent cikk: "Vész Magyarországon címmel szerkesztőségi kommentárban foglalkozott a magyarországi szélsőjobboldallal keddi számában a Süddeutsche Zeitung."
tovább...

A fenti cikk kivesézése Pelle János szemszögéből: Mivel őrjíti olvasóit a Süddeutsche Zeitung? "Ha a mit sem sejtő újságolvasó átböngészi Michael Franknak a Süddeutsche Zeitungban megjelenő cikkét, azt hihetné, hogy Budapest utcáin feketeingesek masíroznak, az utcákon támadják az ártatlan értelmiségieket, cigányok tömegeit gyilkolják, mindennapiak a lakásrombolások."
tovább...

Az izraeli Haaretz napilapban megjelent cikk a magyarországi antiszemitizmusról: "Bizarr cikk jelent meg az izraeli Haaretz napilapban, címe Szima Juditnak, a Jobbikkal szerződést kötő rendőrszervezet főtitkárának kijelentését idézi: “A büszke magyaroknak fel kell készülniük arra, hogy harcoljanak a zsidók ellen”. A szöveg magán hordozza mindazokat a jellegzetességeket, melyek az utóbbi időben a Magyarországról közölt cikkeket jellemzi, s amelyeket jobb esetben a félreinformáltság, rosszabb esetben azonban a rosszindulat táplált."
tovább...

Továbbá a New York Times honlapján megjelent cikkeket itt találjátok meg.

U.i.: Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezek mind csak számomra érdekes, elgondolkodtató nézőpontok. A határozott álláspontomat, ha van ilyen, megtartom magamnak. Nem szándékozom politikai színezetű (narancssárgaszegfűspirosfehérzöld) sárdobálást folytatni.
A jövőben, ha rábukkanok egy-egy érdekes cikkre, azt csupán linkekkel fogom jelezni, és azzal is csak azt, hogy érdemesnek tartom arra az adott témát, véleményt, hogy mások is elolvassák.

Annak, aki elszánja magát arra, hogy viszonylag tájékozott állampolgárt faragjon magából, sok kitartást, nyugalmat és bölcsességet kívánok az "életfogytig tartó őrülethez"...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése